De elektrische boot is vanaf 2025 verplicht in Amsterdam

Leestijd: 4 minuten

Met als doel schone lucht en verbeterde luchtkwaliteit, worden er in Amsterdam maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat alle vormen van vervoer binnen 10 jaar uitstootvrij zijn. Dit geldt ook voor vervoer over het water. Dat betekent dat vanaf 2025 elektrisch varen in Amsterdam verplicht wordt – en vanaf 2030 geldt dit in de hele gemeente Amsterdam. Bovendien krijgen uitstootvrije boten op dit moment een korting van 70% op het binnenhavengeld.

Waarom wordt elektrisch varen in Amsterdam verplicht?

Met de groeiende zorgen over klimaatverandering en milieuvervuiling, wordt elektrisch varen gezien als een belangrijke stap in de richting van een duurzamere toekomst. Door te kiezen voor elektrisch varen verminder je jouw impact op het milieu. Traditionele brandstoffen zoals benzine en diesel dragen bij aan luchtvervuiling en klimaatverandering. Elektrische sloepen zijn echter volledig uitstootvrij, waardoor je kunt genieten van het varen zonder schuldgevoel.

Geluidsoverlast van reguliere boten

In vergelijking met traditionele boten met een verbrandingsmotor, hebben elektrische sloepen vrijwel geen geluid of trillingen. Dit zorgt voor een aangename en rustige vaartocht, waarbij je kunt genieten van de prachtige omgeving en de natuur zonder gestoord te worden door lawaai. Dit helpt in Amsterdam ook voor omwonenden, die vaak overlast ervaren door motoren van boten en sloepen.

Economisch voordeel van elektrisch varen

Op de lange termijn kunnen elektrische boten goedkoper zijn door besparingen op brandstof en onderhoud. Je maakt voor dezelfde afstand minder stroomkosten dan wanneer je brandstof zou gebruiken. Daarnaast zijn net zoals bij elektrische auto’s de onderhoudskosten lager en worden sommige boten met handige snufjes voorzien, waarbij je bijvoorbeeld de accu thuis op kan laden met je eigen zonnepanelen of worden de boten zelf uitgerust met zonnepanelen.

de seave is een elektrische sloep en speelt hiermee in op dat elektrisch varen in Amsterdam verplicht wordt

Hoe gaat Amsterdam over naar elektrisch varen?

Amsterdam wil dat alle vormen van vervoer binnen de stad binnen 10 jaar uitstootvrij zijn, dus ook het vervoer over water. Om dit te stimuleren, zijn er verschillende initiatieven om het gebruik van elektrische boten en sloepen te stimuleren. De gemeente richt zich hierin voornamelijk op het aantal laadpunten in de stad, maar er zijn ook regelingen zoals 70% korting op het binnenhavengeld.

Beperkte oplaadplekken

Hoewel het aantal bewoners met een elektrische boot nog beperkt is, geven Amsterdammers die overwegen om elektrisch te gaan varen vaak aan dat er te weinig oplaadplekken zijn. Zelfs bewoners die al in het bezit zijn van een elektrisch vaartuig ervaren een gebrek aan oplaadmogelijkheden.

Om tegemoet te komen aan de behoefte aan oplaadplekken, heeft de gemeente Amsterdam 10 laadpalen voor pleziervaart in de stad geplaatst. Deze laadpalen bevinden zich in de stadsdelen Oost, Zuid en Centrum. De eerste 5 laadpalen zijn inmiddels gereed voor gebruik. Elke laadpaal biedt ruimte om 2 vaartuigen tegelijk op te laden.

Subsidie voor meer laadpunten

Om het aantal laadpunten te stimuleren, heeft de gemeente ook subsidiemogelijkheden gestart voor ondernemers, bedrijven, stichtingen en verenigingen om meer laadpunten te realiseren. Deze subsidies stimuleren de aanleg van oplaadinfrastructuur en dragen bij aan het faciliteren van elektrisch varen in Amsterdam. Het is echter maar de vraag hoe snel het aantal laadpunten in de stad gaat toenemen.

Niet afhankelijk zijn van laadpunten met je elektrische boot?

De Seave elektrische sloep kan worden uitgerust met zonnepanelen, waardoor je niet tot nauwelijks afhankelijk bent van laadpunten! Maar wanneer dit beter uitkomt, kun je natuurlijk altijd gebruik maken van een van de laadpunten in de stad.

Vanaf  34.950,00
De Seave 650 is de instapklare versie van de Seave elektrische sloep waarmee je direct in heel Europa het water op kan. Deze boot van 6,5 m is ideaal voor grachten en binnensteden, zeker waar elektrische aandrijving verplicht is of wordt.
Vanaf  38.450,00
De Seave 710 is grotere variant van de instapklare elektrische sloep, met een geïntegreerd zwemplatform en inschuif zwemtrap. Door de extra lengte van de waterlijn wordt de rompsnelheid en stabiliteit groter.

Meer informatie over de initiatieven van de gemeente Amsterdam rondom elektrisch varen vind je op hun website. Op deze pagina vind je ook de laadpunten in de gemeente Amsterdam.

Waarom is elektrisch varen verplicht gesteld in Amsterdam?

Elektrisch varen is verplicht gesteld om de luchtkwaliteit in Amsterdam te verbeteren en ervoor te zorgen dat vervoer over het water ook uitstootvrij is.

Wanneer wordt elektrisch varen verplicht gesteld in de rest van het Amsterdamse water?

Vanaf 2030 geldt de verplichting voor het gehele Amsterdamse water, vanaf 2025 alleen het centrum van de stad.

Hoeveel laadpalen zijn er op dit moment beschikbaar voor pleziervaart in Amsterdam?

Op dit moment zijn er 10 laadpalen verspreid over de stadsdelen Oost, Zuid en Centrum.

Hoe lang mag een vaartuig maximaal aan een laadpaal liggen in Amsterdam?

Een vaartuig mag maximaal 24 uur aan een laadpaal liggen.

Wat zijn de kosten voor het opladen van een elektrisch vaartuig?

De prijs bedraagt 0,28 euro per kWh (inclusief BTW). Kijk voor de meest actuele informatie op de website van de gemeente Amsterdam.

De overgang naar elektrisch varen in Amsterdam is een belangrijke stap in de richting van een groenere en duurzamere toekomst. Met de juiste informatie en middelen is het maken van de overstap eenvoudiger dan je denkt! De komende jaren zullen er veel oplossingen op de markt komen om de elektrische vaart te stimuleren, net zoals onze elektrische sloep.

More From The Blog

Vraag een gratis offerte aan

Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op over je wensen en mogelijkheden voor een sloep.